Prăjitură cu mere - rețeta bunicii



Pentru umplutură:

  • 2 kg mere dulci-acrișoare
  • 200 g zahăr
  • o linguriță de scorțișoară
  • coaja de la o lămâie
  • 60 g nuci
Pentru aluat:
  • 500 g făină albă
  • 250 g unt
  • 125 g zahăr pudră
  • 2 plicuri de zahăr vanilinat
  • 2 ouă întregi
  • 2 linguri smântână
  • coajă de lămâie
  • un praf de sare
Pentru uns:
  • un gălbenuș
Mod de preparare:

Pentru aluat se frământă rapid ingredientele. Dacă se frământă cu aparatul se pun toate ingredientele împreună (untul să fie rece și tăiat cubulețe) și deasupra se pune jumătate din făină și se bate scurt cu aparatul de frământat. Ulterior, treptat, se adaugă și restul de făină. Dacă se frământă cu mâna se pun făina și untul, se amestecă și apoi se pun celălalte ingrediente și se frământă rapid. Nu trebuie lucrat mult ca să nu se încălzească. Aluatul fraged nu trebuie frământat îndelung pentru că, după coacere, devine tare. Aluatul se împarte în 2 porții, una ușor mai mare decat cealaltă (foaia de jos), se pune în folie transparentă și se lasă în frigider o oră. Pentru umplutură se spală bine merele. Eu le rad cu coajă cu tot pentru că îmi place coaja de la mere și mi se pare că e păcat sa le arunc. Dar dacă doriți puteți curăța merele. Se rad apoi pe răzătoarea mare. Nucile se prăjesc un pic, apoi se rad, se toacă mărunt. Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider și se întinde pe foaia de copt direct, fără făină. Se întinde să fie atât de mare încât să ajungă și pe marginile tavei. Se mută aluatul cu hârtie cu tot în tavă și se înțeapă bine cu furculița (ca să nu facă bășici la copt). Deasupra foii de aluat se pun nuca, scorțișoara și coaja de lămâie. Merele se iau în pumn și se storc bine de tot de zeamă (zeama care este de fapt un suc proaspăt de mere și se bea instantaneu de către cei mici). Apoi se așază și ele în tavă și se nivelează. Peste stratul de mere se pune zahărul (se pot pune între 100-200 g zahăr, depinde de măr și cât de dulce vă place prăjitura) și apoi se mai pune scorțișoara și deasupra. Se mai așază, nivelează ușor cu o furculiță astfel încât zahărul să intre ușor în mere. Se scoate blatul celălalt și se întinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea și se așază peste mere. Se nivelează ușor, chiar cu sucitoarea, apoi se găurește cu furculița. În acest scop eu folosesc o rolă cu cuțitașe care este destinată pentru frăgezirea cărnii, dar se potrivește bine și aici.  Blatul de deasupra se unge cu un gălbenuș. Prăjitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Când este gata se pudrează cu zahăr și se porționează.

Comments